Belgische Olympiërs doen populariteit golfsport pieken

3 alumni Golf Vlaanderen Topsportschool dingen naar de medailles

De prestaties ​ van de Belgische golfers en de aandacht voor golf in Tokio stuwen de golfsport in Vlaanderen verder de hoogte in. Golf Vlaanderen noteert al enkele jaren een sterke groei en is derhalve op zoek naar nieuwe terreinen. Deze 3 atleten die onze driekleur op de Olympische Spelen verdedigen, genoten alle drie van opleidingen van Golf Vlaanderen en Top Golf Vlaanderen.

Golf Vlaanderen noteerde sinds 1984 een groei van het aantal officiële golfers van 5.000 tot een absoluut record van 45.400 vandaag, met een verdubbeling van de groei in ​ aantal leden in 2020. Marc Verneirt: “Tijdens de Coronacrisis hebben zeker meer mensen de golfsport ontdekt, maar ook het internationale succes van ‘onze’ golfers speelt mee: Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters, Thomas Detry en niet te vergeten Manon de Roey, die deuren opent voor de vrouw in de golfsport.”

Liefst 35% van de aangesloten leden bij Golf Vlaanderen is nu een vrouw. Daarmee doet de golfsport het in Vlaanderen beter dan het Europese gemiddelde (27%) én alle sporttakken in Vlaanderen (32%). Kortom, hoog tijd om wat meer te weten over de drie telgen van Golf Vlaanderen in Tokio.

 

Welk parcours bracht hen daar?

Thomas Pieters
Werd geboren in Geel in 1992, is opgegroeid in Nijlen en woont nu in Antwerpen. ​ Hij startte met de ganse familie met golf in Witbos Golf. Als amateurspeler was hij daarna lid op Millennium en vandaag tref je hem vooral aan in Rinkven (Schilde). Hij doorliep zijn middelbare studies op de GV-Topsportschool KA2 Hasselt, waarna hij golf en de studie Sports Management combineerde op de universiteit van Illinois. ​ In juni 2012 stond hij op de 7de plaats in de amateur wereldranglijst, in juni 2013 werd Pieters professional en maakte zijn debuut op de Scottish Hydro Challenge op 20 juni. Daarbij kreeg hij ondersteuning binnen het GV-Top Golf Vlaanderen programma en vanuit BEgold om zijn profcarrière te lanceren. Later dat jaar verloor hij de playoffs van de Spanish Open. In 2015 won hij de KLM Open en de D+D Real Czech Masters, zijn eerste overwinning op de European Tour, die hij ook in 2019 zou winnen. In 2016 eindigde Pieters op de Olympische Spelen van 2016 in Rio net buiten de medailles op een vierde plaats, een grote teleurstelling die hij op de Spelen van 2021 hoopt weg te spoelen, waar hij als 120e op de wereldranking aantreedt.

Thomas Detry
Goede vriend van naamgenoot Pieters, werd geboren in Brussel in 1993 en volgde eveneens de GV-Topsportschool en Business Management aan de University of Illinois. Detry werd naar eigen zeggen door de golfmicrobe gebeten op zijn 5e. In 2009, toen hij 16 jaar oud was, won Detry de Dutch Junior Open, een wedstrijd voor jonge golfers tot 21 jaar. Thomas zijn homeclub is Ravenstein in Tervuren. Hij werd professional in 2016, en eindigde prompt in de top 5 op de KPMG Trofee in België, gevolgd door een tweede plaats op het Najeti Open in Frankrijk. Ook hij kreeg in zijn debuutjaar steun vanuit het GV-Top Golf Vlaanderen programma en BEgold. De eerste professionele overwinning op de Bridgestone Classic verzegelde de spelerskaart voor de European Tour in 2017, op het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika met een mooie 3e plaats. Op 24 november 2018 won hij met partner Thomas Pieters, als vertegenwoordigers van België, de 2018 World Cup of Golf op Metropolitan Golf Club in Melbourne. Momenteel 75e op de wereldranking neemt hij aan de OS van Tokio deel.

Manon De Roey
Manon werd geboren op 12 december 1991 in Schilde en begon met golfen op 11 jaar. Haar thuisbasis is nog altijd Schilde waar ze ook haar homeclub heeft (Rinkven Golf). Ze won haar eerste toernooi op 16-jarige leeftijd, de Belgische Jeugdtrofee. Een jaar later won ze de Trofee van Vlaanderen en werd ze bekroond met de Trofee 'Annette de Vooght' (Beste Speelster onder 18). Nadat ze in 2010 afstudeerde aan de GV-Topsportschool voor Golf in Hasselt, studeerde ze Psychologie en Management aan de Universiteit van New Mexico, waar ze collegegolf in een NCAA Div 1 team speelde gedurende vier jaar. ​ Op 1 januari 2015 verkreeg ze speelrecht op de LET en werd ze professional. Daarbij krijgt ze ondersteuning vanuit het Top Golf Vlaanderen programma van GV. Haar beste resultaat in 2015 was een 12de plaats bij het Oca Augas Santas Ladies International Open in Spanje. Ze sloot zich in 2016 aan bij de Ladies European Tour (LET), maar zakte af naar de LET Access Series voor het seizoen van 2017, waar ze drie top-10 finishes had. Op dit moment staat Manon de Roey op de tweede plaats gerangschikt van de Ladies European Tour (LET).

Nood aan meer golfbanen in Vlaanderen
Vandaag beoefenen meer spelers dan ooit de golfsport én spelen ze ook steeds vaker. Marc Verneirt: “Niet verwonderlijk, want enkele uren in de natuur wandelen, neemt heel wat stress weg. Gelukkig is er een sterk reservatieplatform om de capaciteit te beheren en iedereen de kans te geven om te genieten van de golfsport.”

Al leggen de groeicijfers ook uitdagingen bloot. Zo zijn er meer banen nodig, zeker in de rand van centrumsteden, en zijn ook verschillende types golfbanen welkom. “Met de beperkte ruimte in Vlaanderen is dat zeker een uitdaging. Wel stellen we een kentering vast en zien ook overheden steeds meer de voordelen van golf. Een golfterrein, hoe groot of klein ook, is een mooie open en groene ruimte met biodiversiteit, wateropvang en extra bebossing voor Vlaanderen. Bovendien doet een rondje golf iedereen goed, zowel fysiek als mentaal. Verschillende studies hebben aangetoond dat buiten golfen je stressniveau verlaagt, zelfs als je de bal misslaat (lacht).”

 

Voor meer informatie
Golf Vlaanderen I Marc Verneirt I [email protected] I 02 752 83 30 I www.golfvlaanderen.be
RCA I Yannick Speelmans I [email protected] I 0497 66 08 86 I www.rcapress.be

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.