G-golf groeit in Vlaanderen
Steeds meer golfclubs passen infrastructuur aan en starten met competitietraining
Wat tien jaar geleden begon als bewegingstherapie voor revaliderende patiënten, is vandaag uitgegroeid tot een volwaardige sport voor mensen met een beperking: G-golf. Steeds meer golfclubs in Vlaanderen stemmen hun infrastructuur en aanbod af op maat van personen met een fysieke en auditieve beperking of autismespectrumstoornis. Afgelopen week nog behaalden drie Vlaamse clubs het kwaliteitslabel ‘G-golf friendly’.
Met 55 clubs en ruim 40.000 spelers in Vlaanderen blijft golf groeien in populariteit. En sinds Golf Vlaanderen in 2017 startte met de structurele uitrol van G-golf, verwelkomen ook steeds meer clubs G-sporters onder hun leden. In 2018 volgden zo’n 300 G-sporters in Vlaanderen een golfinitiatie en namen 45 G-sporters deel aan een lessenpakket, goed voor 100 lessen verspreid over de clubs.
Marc Verneirt, Secretaris-Generaal van Golf Vlaanderen: “Met de financiële steun van Sport Vlaanderen moedigen wij sinds twee jaar golfclubs aan tot de uitbouw van G-golf. Dat betekent concreet initiaties en lessenreeksen organiseren, de infrastructuur rolstoelvriendelijk maken en speciale Mobicart-buggy’s voorzien. Golf is een perfecte sport voor wie minder mobiel is of voor wie de intensiteit van andere (G-)sporten te zwaar wordt. Ook voor mensen met een auditieve beperking of autismespectrumstoornis kan golf een mooie ontspanning zijn. Zij voelen zich vaak thuis in een prikkelarme omgeving zoals de golfbaan, waar in kleine groepjes gesport wordt.”
3x G-golf friendly
De aanzet tot G-golf werd 12 jaar geleden gemaakt. Verneirt: “Patiënten met een bewegingsletsel die revalideerden in het UZ Pellenberg gingen als therapie golfen in de nabijgelegen Winge Golf & Country Club. Een aanpak die werkte en uiteindelijk de basis heeft gevormd voor een breed en gestructureerd G-golfaanbod.”
Dankzij het ‘G-golf friendly’-fonds zagen dit jaar 19 verschillende clubs hun inspanningen financieel gesteund, goed voor 20.000 euro in totaal. Bovendien voldoen drie golfclubs in Vlaanderen aan alle vastgestelde criteria en kregen zij recent het kwaliteitslabel ‘G-golf friendly’ toegekend. Het gaat om twee Oost-Vlaamse clubs, Golf Puyenbroeck en Golf Club Beveren, en een golfclub in Limburg, Millennium Golf in Paal-Beringen.
Groei in G-golf
Sinds 2017 moedigt Golf Vlaanderen – met de steun van Sport Vlaanderen – zijn 55 clubs aan om G-golf structureel uit te bouwen. Dat betekent concreet initiaties en lessenreeksen organiseren, de infrastructuur rolstoelvriendelijk maken en speciale Mobicart-buggy’s voorzien. In 2018 volgden zo’n 300 G-sporters in Vlaanderen een golfinitiatie en namen 45 G-sporters deel aan een lessenpakket, goed voor 100 lessen verspreid over de clubs.
Regionale trainingen voor Europese competitie
Sinds kort timmert Golf Vlaanderen ook aan de competitieweg. G-golfers die de ambitie hebben om deel te nemen aan de European Golf Disabled Tour, worden voorbereid via regionale G-golf-trainingen.
“Elke training werken we rond een bepaald thema, waarbij de spelers individueel worden bijgestuurd, onder meer in tactiek en keuze in slagen. Ook eventuele aanpassingen van materiaal worden bekeken. Vanuit deze regionale selecties zal de Belgische federatie op termijn een ‘Belgian Team Paragolf’ oprichten om klaar te zijn voor de EK’s, WK’s en hopelijk de Paralympische Spelen van 2028.” Vandaag is golf nog niet erkend als paralympische sport.
Voor meer informatie:
Golf Vlaanderen:
Marc Verneirt I info@golfvlaanderen.be I 02/752.83.30