Golfclub Kampenhout ziet sterke jeugdwerking bekroond

Drie golfclubs in Vlaanderen ontvangen hoogste kwaliteitslabel ‘Eagle’

Met drie cirkelen ze aan de top in Vlaanderen, de golfclubs die investeren in een ambitieus jeugdbeleid. Golf Vlaanderen beloonde hun inspanningen met het Eagle-label. Deze hoogste kwaliteitserkenning is meteen een primeur voor Golfclub Kampenhout (bijna 700 leden). De club bouwde de voorbije jaren aan een recreatief en competitief jeugdbeleid en telt vandaag een 60-tal jonge leden. Junior Captain Marc De Cock: “We proberen de golfsport zo toegankelijk mogelijk te maken. En dat werkt, spelers stappen op steeds jongere leeftijd in.”

Met 55 clubs en ruim 40.000 spelers in Vlaanderen blijft golf groeien in populariteit. Maar bij kinderen en jongeren tot 18 jaar is de sport vaak nog onbekend terrein. Om structureel een jeugdbeleid uit te bouwen, reikt Golf Vlaanderen – binnen het jeugdsportfonds – jaarlijks kwaliteitslabels uit. Er zijn drie niveaus: Rabbit (golfsport promoten bij de jeugd), Birdie (erkenning als jeugdvriendelijke club) en Eagle (competitief programma voor de topjeugd).

De hoogste kwaliteitserkenning werd alvast enthousiast onthaald bij Golfclub Kampenhout. Junior Captain Marc De Cock: “We zijn inderdaad heel fier. Zo’n label komt er niet van vandaag op morgen, we hebben de afgelopen jaren sterk ingezet op onze jeugdwerking. Daarbij vormen de labels van Golf Vlaanderen trouwens een handige leidraad om stap voor stap een eigen jeugdopleiding uit te bouwen.”

Van scholenbezoek tot mental coach
Golfclub Kampenhout trok het voorbije jaar een 6-tal keer naar scholen in de buurt. “Met speciaal aangepast materiaal laten we leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar spelenderwijs kennismaken met de golfsport, in hun sporthal of op de speelplaats. Daarnaast organiseren we gratis initiatielessen op de club. We krijgen veel enthousiaste reacties, want golf is eigenlijk niet zo gekend bij jongeren.”

Het Birdie-label gaat een stap verder en vraagt een volledig jeugdprogramma van de club. “Om de golfsport zo toegankelijk mogelijk te maken, houden we het jeugdlidgeld beperkt. In deze bijdrage – vanaf 205 euro voor een volledig jaar – zit alles vervat: van technische praktijklessen tot begeleiding op het vlak van voeding of blessurepreventie. Golf is een sport, dat wordt nogal eens onderschat (lacht).”

Om het prestigieuze Eagle-label te halen, werkte Golfclub Kampenhout een specifiek programma voor topspelers uit – inclusief individuele begeleiding door een fysieke trainer en mental coach. “Het volstaat niet om goede spelers in je club te hebben, ze moeten ook de nodige resultaten kunnen voorleggen. En dat lukt alleen als je een professionele jeugdopleiding hebt en jongeren systematisch begeleidt, jaar na jaar. Onze club telt zo’n 60 jonge spelers, van wie een 10-tal tot de Belgische top behoren en ook twee spelers internationaal meedraaien. Uiteraard doet dat deugd.”

Ook twee andere golfclubs in Vlaanderen ontvingen het Eagle-label, Golfclub Rinkven (Antwerpen) en Waregem Golf (West-Vlaanderen). In totaal kregen zo’n 20 clubs een bekroning voor hun jeugdwerking (18 Rabbit-labels, 13-Birdie-labels). De certificaten worden elk jaar opnieuw gevalideerd.

Voor meer informatie:
Golf Vlaanderen I Marc Verneirt I info@golfvlaanderen.be I 02/752.83.30

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.