Vlamingen golfen elke dag… een rondje rond de wereld

Lockdown en laagdrempelige instapformules zorgen voor verdubbeling aantal nieuwe leden

Maar liefst 14,5 miljoen kilometers golfte Vlaanderen het afgelopen jaar bij elkaar (*). Een record, goed voor dagelijks een rondje van 40.000 km rond de wereld. Golf Vlaanderen ziet zijn sport daarmee fors aan populariteit winnen. “Vooral tijdens de lockdown vonden mensen de weg naar het golfterrein. Niet verwonderlijk, want enkele uren in de natuur wandelen, neemt heel wat stress weg. De instapformules, zoals ‘Start to Golf’, bewijzen bovendien dat golf steeds toegankelijker wordt”, vertelt Marc Verneirt, secretaris-generaal bij Golf Vlaanderen.

Twee keer zoveel nieuwe leden in 2020
Golfen is hip, dat bewijzen de cijfers. Met bijna 70.400 spelers en meer dan 90 clubs in ons land blijft golf aan populariteit winnen. Vooral in Vlaanderen is de sport geliefd, met momenteel maar liefst 43.500 spelers in 55 clubs. Golf Vlaanderen tekende in 2020 een verdubbeling van het aantal nieuwe leden op: waar de voorbije jaren telkens een 1.000-tal nieuwe golfers aansloten, waren dat er in 2020 2.000.

Marc Verneirt: “Vroeger moest je eerst lid worden van een club voor je een balletje kon slaan. Maar vandaag bestaan er heel wat laagdrempelige formules – denk aan Start to Golf, voordelige pakketten en zelfs gratis initiatielessen – die je op een professionele en budgetvriendelijke manier laten kennismaken met de sport. Tijdens de lockdown was golf een van de weinige sporten die je nog kon beoefenen én waarbij je in de gezonde buitenlucht kon vertoeven en social distancing makkelijk kon toepassen. Zo hebben heel wat Vlamingen onze laagdrempelige pakketten ontdekt en het stereotype beeld van golf als ‘dure, ontoegankelijke sport’ weten te doorprikken. Daar zijn we natuurlijk erg blij om.”

Dat golf vandaag voor een breed publiek is weggelegd, ziet Golf Vlaanderen weerspiegeld in die mooie groeicijfers. Maar liefst 20% groei in starters dankzij Start to Golf en 8% groei in jeugd dankzij speciale jeugdlidmaatschappen (gemiddeld 250 euro voor een volledig jaar met wekelijkse jeugdlessen). “Ook dankzij het coole imago van verschillende topspelers komt steeds meer jeugd aankloppen. Het aanbod bij de clubs wordt steeds breder voor wie als (jong)volwassene lid wil worden: naast de verschillende instapformules zijn er meer verschillende types lidmaatschappen dan vroeger… voor elk wat wils dus.”

Zo noteert Golf Vlaanderen een groei van 11,6% in pay&play-lidmaatschappen (de zogenaamde C-federatiekaart, ca. 150 euro per jaar, waarmee je op basis van een greenfee in de hele wereld kan golfen) en een groei van bijna 4% in full members (het klassieke golflidmaatschap, ca. 600-900 euro op een 9 holes-baan en ca. 1.300 euro + eventuele instapbijdrage op een 18 holes-baan, waarmee je een heel jaar zo vaak kan spelen als je wilt).

Meer golf, minder stress
Binnen de campagne #blijfsporten van Sport Vlaanderen en Sporza bewees de golfsport alvast in zijn doel geslaagd te zijn. Verneirt: “Als enige échte life time sport bovendien. De jongste speler die officieel is aangesloten is 5 jaar, de oudste 98. Een rondje golf doet iedereen goed, en bevordert zowel je fitheid als mentale welzijn. Verschillende studies hebben al aangetoond dat buiten golfen je stressniveau verlaagt, zelfs als je de bal misslaat (lacht).”

Golf Vlaanderen hoopt alvast dat de Vlamingen die dit jaar de golfsport ontdekten, verder zullen blijven golfen. “Dat kan trouwens perfect in de winter. In het teken van #blijfsporten zetten we deze winter in op ‘goedgemutst de golfbaan op’. Kleed je in laagjes en hou je handen en voeten warm. Je zal zien dat golfen in elk seizoen zijn charme heeft. Bovendien zullen veel nieuwkomers versteld staan van de prachtige natuur in Vlaanderen: zo lijkt het soms alsof je golft tussen de Franse kastelen of met zicht op de Schotse kust. Ik hoop dat de golfsport, na een geslaagde zomer, ook de winter van heel wat Belgen kan verrijken!”

(*) De golfrondes in Vlaanderen waren in 2020 goed voor meer dan 14,5 miljoen gestapte kilometers. Per club golfen er gemiddeld 150 spelers per dag, wat het totaal op 6.750 rondes per dag brengt. En een gemiddeld rondje bedraagt 6 km, wat leidt tot een resultaat van 40.500 km per dag (rondje over de evenaar) of een jaarprestatie van 14.580.000 km.

Voor meer informatie:
Golf Vlaanderen I Marc Verneirt I info@golfvlaanderen.be I 02 752 83 30
RCA I Sarah Coppens I sarah.coppens@rca.be I 0497 45 13 10

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.