Vlamingen hebben de slag te pakken: 45.000 golfleden

Golf Vlaanderen streeft naar meer terreinen én meer verschillende types golfbanen

Golf Vlaanderen heeft de kaap van 45.000 golfleden gerond. Een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de golfsport die zijn sterke groei blijft verder zetten. Bovendien telt Vlaanderen niet alleen meer leden, ze spelen ook steeds vaker. Daarmee dringt de nood aan meer golfbanen zich op, zeker in de rand van centrumsteden.

Een op de drie Vlaamse golfers is een vrouw
Golf Vlaanderen kan vandaag mooie cijfers voorleggen: sinds 1984 is het aantal officiële golfers van 5.000 geklommen naar 45.000. Daarbij tekende de federatie een verdubbeling op van het aantal leden in 2020.

Marc Verneirt, secretaris-generaal bij Golf Vlaanderen: “Normaal kennen we jaarlijks een groei van 1.000 leden, maar sinds 2018 zien we duidelijk een versnelling. Rond het jaar 2000 zagen we dat ook, toen er in Vlaanderen heel wat nieuwe golfbanen bijkwamen. De recente groeispurt is deels te danken aan de coronaperiode en de lockdowns, waar golf een van de weinige veilige en toegelaten sporten was. Anderzijds raakt golf steeds meer van zijn ‘dure, elitaire imago’ af en zijn er vandaag tal van laagdrempelige formules om professioneel én budgetvriendelijk te leren spelen. Denk aan ‘Start to Golf’, gratis initiatielessen, verschillende lidmaatschappen voor jonge of sporadische spelers…”

Ook speelt het succes van golfers als Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters, Thomas Detry… én Manon de Roey. Maar liefst 35% van de aangesloten leden is een vrouw. Daarmee doet de golfsport het bij ons beter dan het Europese gemiddelde (27%) én alle sporttakken in Vlaanderen (32%). De oudste vrouwelijke golfer bij Golf Vlaanderen is overigens 94 jaar, de oudste mannelijke 96 jaar.

Het 45.000e lid bij Golf Vlaanderen is aangesloten bij Golf Club Puurs Breendonk. Tina De Bleser heeft een drukke job en met het vele thuiswerk zocht ze een manier om te ontspannen. Samen met een vriendin zette ze via Start tot Golf haar eerste stappen in de golfwereld en werd ze deze week lid van de club, dichtbij haar woning in Londerzeel. ‘Het is voor mij de ideale manier om te relaxen in de buitenlucht.’ Wij wensen Tina heel veel plezier met haar golfcarrière!

Nood aan meer golfbanen in Vlaanderen
Vandaag beoefenen meer spelers dan ooit de golfsport én spelen ze ook steeds vaker. Marc Verneirt: “Niet verwonderlijk, want enkele uren in de natuur wandelen, neemt heel wat stress weg. Gelukkig is er een sterk reservatieplatform om de capaciteit te beheren en iedereen de kans te geven om te genieten van de golfsport.”

Al leggen de groeicijfers ook uitdagingen bloot. Zo zijn er meer banen nodig, zeker in de rand van centrumsteden, en zijn ook verschillende types golfbanen welkom. “Met de beperkte ruimte in Vlaanderen is dat zeker een uitdaging. Wel stellen we een kentering vast en zien ook overheden steeds meer de voordelen van golf. Een golfterrein, hoe groot of klein ook, is een mooie open en groene ruimte met biodiversiteit, wateropvang en extra bebossing voor Vlaanderen. Bovendien doet een rondje golf iedereen goed, zowel fysiek als mentaal. Verschillende studies hebben aangetoond dat buiten golfen je stressniveau verlaagt, zelfs als je de bal misslaat (lacht).”

 

Voor meer informatie

Golf Vlaanderen I Marc Verneirt I info@golfvlaanderen.be I 02 752 83 30 I www.golfvlaanderen.be
RCA I Yannick Speelmans I yannick.speelmans@rca.be I 0497 66 08 86 I www.rcapress.be

Tina De Bleser, geflankeerd door golfpro’s Erik en Tom bij Golf Club Puurs Breendonk
Tina De Bleser, geflankeerd door golfpro’s Erik en Tom bij Golf Club Puurs Breendonk

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.